• Slide 14
  • Slide 2
  • Slide 6
  • Slide 11
  • Slide 13
  • Slide 1

Kaj je nenadni zastoj srca in kakšna je prva pomoč ob nenadnem zastoju srca ? 

V primeru nenadnega zastoja srca o življenju in smrti odloča takojšnje nudenje prve pomoči prizadetemu. V Sloveniji se vsak dan srce ustavi približno petim ljudem. Največkrat se to zgodi zunaj zdravstvenih ustanov, torej doma, na delovnem mestu ali kakem javnem mestu in je zgolj od pravočasnega ukrepanja naključnih očividcev odvisno, ali bo prizadeti preživel in kakšno bo njegovo življenje po dogodku. Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10-tih minutah, na možganih pa se pričnejo nepopravljive okvare že po nekaj minutah. Pri zastoju srca je znanje temeljnih postopkov oživljanja (TPO) neprecenljivo, saj lahko s tem znanjem srce, ki je v zastoju vnovič poženemo in ga z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) tudi povrnemo v normalni ritem. Zato je tudi pomembno pogosto obnavljanje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, da v primeru srčnega zastoja odločneje pristopimo in hitro izvedemo vse potrebne postopke.

Temeljni postopki oživljanja z uporabo AED

 

Kakšna naprava je avtomatski zunanji defibrilator in kje ga lahko dobimo/najdemo v moji občini?

Avtomatski zunanji (eksterni) defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku, s pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. V občinah Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje je na različnih lokacijah javno dostopnih več AED-jev, število vseh AED-jev pa se še poveča, če upoštevamo še naprave nameščene v trgovskih, industrijskih, turističnih, rekreativnih in športnih objektih ter drugih organizacijah v občinah. Seveda sam podatek o dostopnosti AED za reševanje življenja ni dovolj, je pa vsekakor pomembna informacija v situaciji srčnega zastoja.

VIDEO: Kako uporabim AED?

Seznam javno dostopnih avtomatskih zunanjih defibrilatorjev v občinah Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje najdete na tej POVEZAVI. Seznam drugih javno dostopnih defibrilatorjev v Sloveniji najdete na spletni strani AED BAZA Slovenije.

Mednarodna zveza za oživljanje je sprejela univerzalni znak, ki označuje prisotnost avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED).

 File:ILCOR AED sign.svg - Wikimedia Commons

 

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Ok